Nieuws

Veilig Thuis? Misbruik van macht

Het is crisis in de jeugdhulpverlening. Hélène van Beek deed hier diepgaand onderzoek naar en schreef het boek ‘Kinderen van de staat’. Ze constateert dat Nederland in Europa op eenzame ‘diepte’ staat wat betreft het ‘uit huis plaatsen’ van kinderen. 46.000 kinderen wonen niet bij hun vader of moeder, maar verblijven in een gezinshuis of een instelling voor jeugdzorg. Nergens op deze planeet is dit het geval. Jongvolwassenen die praten over hun leven na het wonen in een instelling, wijzen erop hoe slecht hun ervaringen waren in de instelling waar ze werden opgenomen, onder het mom van veiligheid en behandeling. Ze halen bijna nooit een diploma, raken verslaafd, hebben zelden een stabiele relatie of werk, ze krijgen jong al een kind, vertrouwen niemand, zijn depressief of suïcidaal. Maar in Nederland gaan we wel onverkort door met dit beleid van uithuisplaatsing. (2).https://boeddhistischdagblad.nl/achtergronden/164445-veilig-thuis-misbruik-van-macht-2/

Balans Magazine

 

Persbericht van de progressieve partijen in NHN 

Maandag 26 oktober 

Halt op contract Horizon 

Dat zeggen progressieve partijen in Noord-Holland-Noord. Voordat er een nieuw contract wordt getekend, eisen de progressieve partijen een tweetal onafhankelijke onderzoeken. Ten eerste willen we weten of de aanbesteding wel zo rechtmatig en doelmatig is verlopen. Ten tweede willen we een onafhankelijk oordeel of Horizon daadwerkelijk waar kan maken waar zo ooit voor getekend heeft. Door deze moties in te dienen sporen de progressieve raadsleden hun collega’s aan voorlopig een halt toe te roepen aan het opnieuw aangaan van een contract met Horizon. 

Bij de aanbesteding was het glashelder dat er pas sprake zou zijn van een vervolgcontract bij een positieve evaluatie van Horizon. De evaluatie liet behoorlijk wat verbeterpunten zien, en werd door Horizon zelf uitgevoerd. De progressieve partijen zijn er niet van overtuigd dat die verbeterpunten worden gehaald, aangezien er diverse signalen zijn zoals de veiligheid die onvoldoende geborgd wordt op Antonius, er te weinig uitstroom is naar fase2 en kinderen naar Harreveld worden verplaatst in plaats van opgevangen in de eigen regio. 

Horizon won in 2018 de aanbesteding en kreeg de opdracht om voor twee jaar Jeugdzorg Plus te leveren. De inspectie, gemeenteraadsleden, rechters, advocaten, ouders en ketenpartners maken zich grote zorgen over de wijze waarop Horizon Jeugdzorg plus levert. 

Door de onrust die is ontstaan vanwege: de incidenten op Antonius, de rechtbank die geen machtiging afgeeft voor de overgang naar fase 2 en de slechte communicatie en weinig transparantie van de colleges aan de raad, hebben de progressieve partijen alles uit de kast getrokken om zich een goed beeld te vormen en beroepen zich nu op artikel 125 van de Grondwet: waarbij de raad het hoogste orgaan is en de colleges een halt toeroept. 

Zo stelden ze meer dan 150 schriftelijke vragen, nodigden de schrijfster van het boek “Kinderen van de staat”uit om zich te informeren, spraken met een advocaat, ouders en jeugdzorgaanbieders, brachten Kamerleden in positie, benaderden de pers. Dan nu is het moment gekomen dat andere raadsleden zich aansluiten en ook kiezen voor het voorlopige halt aan het verlengen van het contract. 

Voor meer informatie: 

Margreet Keesman (WestFriesland) SP Enkhuizen mobiele nummer: 0630430936 

Arnica Gortzak (WestFriesland) PvdA Hoorn 0623812194 

Janine Visser (regio Alkmaar) PvdD Alkmaar mobiele nummer: 0640280464 

Jan Eichhorn (HollandsKroon) GroenLinks mobiele nummer: 0628172907 

PERSBERICHT, 9 oktober 2020

Betreft: Jeugdzorg, Ministerie VWS, Gemeentebestuur en Jeugdwet 2015

Boektitel: 

Kinderen van de Staat 

Jeugdzorg in ademnood

Nederland is kampioen uit huis plaatsen. Jaarlijks wonen zo’n 46.000 kinderen niet meer bij hun ouders thuis en zitten er tot 3.000 kinderen in een gesloten instelling. Kinderen die uit huis zijn geplaatst worden Kinderen van de Staat, maar voldoende toezicht van de overheid ontbreekt.

Jeugdhulp komt te laat en schiet tekort. Betrokken medewerkers op de vloer zijn vaak ondergewaardeerd en er is een groot gebrek aan personeel. De jeugdzorg is na invoering van de Jeugdwet in 2015 (decentralisatie, overhevelen van taken naar gemeenten) nog meer een markt geworden die wordt gedreven door perverse prikkels. Een markt waarin expanderen en geld boven het welzijn van de jongeren gaat. Een wereld waarin niet de waarheid en de beste zorg voorop staan. 

Kinderen van de Staat schetst hoe jeugdzorg een sector is van marktwerking, geld en macht. Het gaat veelal om groei van organisaties, aanbestedingen, markt veroveren en winst. Niet om de zorg voor kinderen en ouders. Het systeem wordt gekenmerkt door een waanzinnige bureaucratie.

Auteur Hélène van Beek werkte drie jaar aan het boek. Ze legt zaken bloot zoals (seksueel) geweld in de instellingen van jeugdzorg en gebrek aan transparantie en cijfers in de sector. Ook maakte ze een reconstructie van een recente, zeer omstreden miljoenen aanbesteding voor gesloten jeugdzorg in Noord-Holland. Ze bemachtigde stukken daarover door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). De aanbesteding ligt momenteel politiek onder vuur. Kinderen van de Staat is een actueel zwartboek dat maatschappelijke en politieke gevolgen zal hebben.

De auteur Hélène van Beek interviewde vele -getraumatiseerde- jongeren en hun ouders, professionals en deskundigen uit de jeugdzorg, alsmede jeugdrechtadvocaten. Ze raadpleegde actuele onderzoeken en literatuur. 

Hélène van Beek (1964) is onderzoeksjournalist. Zij werkt(e) onder meer als freelancer voor dagblad Trouw en voor Zembla en ‘Witteman Ontdekt’ (VARA-tv). Sinds 2010 maakt zij reportages voor Argos (onderzoeksjournalistiek VPRO-radio1) Daarvoor werkte zij achttien jaar als redacteur bij dagblad De Gelderlander. 

Omslagillustratie: Canvas painting 5,5 x 10 meter – Street artist Judith de Leeuw, JDL

——————————————————————-

Titel: Kinderen van de Staat. Jeugdzorg in ademnood

Uitgever: Nobel Boeken, Baarn.

320 pagina’s, Prijs: €20,00

ISBN 9789083060200

e-book, €8,99

ISBN 978-90-830602-1-7

De aanbesteding van Horizon, in Castricum, onderdeel van de iHUB groep, wordt uitgebreid beschreven in Kinderen van de Staat.
Noord-Hollands Dagblad, 10 oktober 2020

Reactie op het artikel Omroep Gelderland ”Nederland is kampioen uit huis plaatsen’, forse kritiek op jeugdzorg’

NOBEL BOEKEN

Nobel Boeken is een imprint van de Stichting Nederlandse Onafhankelijke Behartiging van Literatuur, kortweg stichting NOBEL. Dit is een algemeen nut beogende instelling die zich bezighoudt met het behartigen van literatuur in de breedste zin van het woord, zowel fictie als non-fictie, met name onderwerpen op het gebied van maatschappelijke, culturele en politieke onderwerpen die in het algemeen belang vragen om openbaarheid. De literatuur wordt vormgegeven door tal van culturele uitingen en manifestaties: van een street art project tot een literair festival tot een journalistiek of wetenschappelijk symposium. Daarnaast behartigt de stichting in het algemeen literatuur die van literair- of journalistiek belang is.

Nieuwsbrief

%d bloggers liken dit: