Persbericht

PERSBERICHT, 9 oktober 2020

Betreft: Jeugdzorg, Ministerie VWS, Gemeentebestuur en Jeugdwet 2015

Boektitel: 

Kinderen van de Staat 

Jeugdzorg in ademnood

Nederland is kampioen uit huis plaatsen. Jaarlijks wonen zo’n 46.000 kinderen niet meer bij hun ouders thuis en zitten er tot 3.000 kinderen in een gesloten instelling. Kinderen die uit huis zijn geplaatst worden Kinderen van de Staat, maar voldoende toezicht van de overheid ontbreekt.

Jeugdhulp komt te laat en schiet tekort. Betrokken medewerkers op de vloer zijn vaak ondergewaardeerd en er is een groot gebrek aan personeel. De jeugdzorg is na invoering van de Jeugdwet in 2015 (decentralisatie, overhevelen van taken naar gemeenten) nog meer een markt geworden die wordt gedreven door perverse prikkels. Een markt waarin expanderen en geld boven het welzijn van de jongeren gaat. Een wereld waarin niet de waarheid en de beste zorg voorop staan. 

Kinderen van de Staat schetst hoe jeugdzorg een sector is van marktwerking, geld en macht. Het gaat veelal om groei van organisaties, aanbestedingen, markt veroveren en winst. Niet om de zorg voor kinderen en ouders. Het systeem wordt gekenmerkt door een waanzinnige bureaucratie.

Auteur Hélène van Beek werkte drie jaar aan het boek. Ze legt zaken bloot zoals (seksueel) geweld in de instellingen van jeugdzorg en gebrek aan transparantie en cijfers in de sector. Ook maakte ze een reconstructie van een recente, zeer omstreden miljoenen aanbesteding voor gesloten jeugdzorg in Noord-Holland. Ze bemachtigde stukken daarover door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). De aanbesteding ligt momenteel politiek onder vuur. Kinderen van de Staat is een actueel zwartboek dat maatschappelijke en politieke gevolgen zal hebben.

De auteur Hélène van Beek interviewde vele -getraumatiseerde- jongeren en hun ouders, professionals en deskundigen uit de jeugdzorg, alsmede jeugdrechtadvocaten. Ze raadpleegde actuele onderzoeken en literatuur. 

Hélène van Beek (1964) is onderzoeksjournalist. Zij werkt(e) onder meer als freelancer voor dagblad Trouw en voor Zembla en ‘Witteman Ontdekt’ (VARA-tv). Sinds 2010 maakt zij reportages voor Argos (onderzoeksjournalistiek VPRO-radio1) Daarvoor werkte zij achttien jaar als redacteur bij dagblad De Gelderlander. 

Omslagillustratie: Canvas painting 5,5 x 10 meter – Street artist Judith de Leeuw, JDL

——————————————————————-

Titel: Kinderen van de Staat. Jeugdzorg in ademnood

Uitgever: Nobel Boeken, Baarn.

320 pagina’s, Prijs: €20,00

ISBN 9789083060200

e-book, €8,99

ISBN 978-90-830602-1-7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: